Artister

Artister som uppträder på Skurupsfestivalen

Här finner du artister som är aktuella inför årets Skurupsfestival. En festlig show utöver det vanliga utlovas, med musik skapad av begåvade studenter från Skurups folkhögskola. Här finns något för alla – jazz, punk, pop, folk och rock, allt paketerat i en färgsprakande festival. Dessa artister är värda att hålla i minnet, de kan nämligen vara framtidens nya stora namn på musikscenen.

Tall Dark Strangers

Tall Dark Strangers är det Malmöbaserade bandet som, med hjärta och själ, pumpar liv i gammal amerikansk musik men framför allt skapar egen nygammal amerikansk musik.

De tidlösa kompositionerna framförs på akustiska instrument och med generösa mängder stämsång. TDS har spelat ihop i drygt fyra år och har för vana att spela alltifrån finstämt i kyrkor till röjigt på krogen.

Bandet är välkänt i oldtime/bluegrass-kretsar liksom i den svenska folkmusikvärlden men har ett lättillgängligt och unikt sound som tilltalar de flesta. På deras konserter möter man allt ifrån dansande barn och hippa ungdomar till medryckta medelålders och taktfasta pensionärer.

Åkervinda

En annan av alla de artister som uppträder är Åkervinda som är en vokalensemble bestående av fyra briljanta sångerskor från Sverige och Danmark. De träffades på Skurups folkhögskola där de studerar jazz respektive folkmusik. Ur sitt gemensamma intresse för stämsång och jazzmusik har de hittat nya sätt att arrangera gamla folksånger. Här vävs fyra unika kvinnoröster samman i en blandning av sirliga melodier och täta klanger. Här berättas gamla berättelser med en närvaro och ett samspel som får nackhåren att resa sig.

Tant Parant

Tradition möter innovation och med avstamp i den svenska folkmusiken finner Tant Parant nya vägar. Med rötter i allt från östeuropeisk och kubansk musik till jazz och klassiskt flätas strukturerade och utarbetade arrangemang ihop med öppen improvisation.

Traditionerna flyter ihop och den svenska låtskatten placeras i ett gränsland där fokus ligger på det ickeverbala berättandet. Med saxofonen, pianot och dragspelet som verktyg berättar Tant Parant vemodiga och hoppfulla sagor från en svunnen tid fast med nya perspektiv.

Selma

Selma är en kvintett bestående av fioler, cello, saxofon och piano som bjuder på egna arrangemang av gamla folklåtar. Utav aktuella artister på festivalen är Selma gruppen att hålla utkik efter om du gillar folkmusik!

Folkklassen selection

En handfull elever från Skurups folkmusikklass bjuder med  massor av energi och spelglädje när de framför gamla och nya favoriter från folkmusikens värld. Dansglädjen flödar och kan förhoppningsvis ge inspiration till folkdansworkshopen som senare hålls i aulan!

Skrivarlinjen

Efter en livstid av inspiration och 1 år på skrivarutbildningen är eleverna på Skurups skrivarlinje redo att ge er en käftsmäll av relationsdrama, islamofobi, Diana Ross och existentiella dikter. Törs du ta emot den?

Med en uppläsningsturné genom Skåne i ryggsäcken är poeterna och prosaisterna redo för Skurupsfestivalen. Det kommer att bli storartat. Läsa kommer Erik Auner, Ivar Fors, Olivia Grefve, Emma Karinsdotter och Adam Stålhandske att göra! Stina Temdahl och Sara Schwartz körar.

Raindear

Raindear fick från starten hösten 2013 omedelbar uppmärksamhet från popkännare världen över. Hennes efterlängtade och egenproducerade debut EP ”The Game” är ett resultat av en ung tjejs dagdrömmar och sömnlösa nätter.

Musiken är bäst beskriven som melodisk och filmisk indie-electro med influenser från jazz och världsmusik. De starka refrängerna träffar dig rakt i hjärtat och hänger kvar så som bara hits gör, enträget men behagligt.

Mother Jack

Ytterligare artister som fått ett internationellt erkännande är Mother Jack. Mother Jack är ett svenskt band som består av de två medlemmarna Casey Moir (sång, slagverk, ljudeffekter) och Johan Moir (sång och bas). Mother Jacks musik består av enkla melodier och pulserande beats paketerad med en rå energi och träffsäker styrka. Tillsammans med en uppsättning mindre instrument och ljudeffekter, transformeras deras intima och nakna musik till en explosiv upplevelse.

Bandet är familjära profiler på musikscenen i Stockholm och Göteborg, och hyllningarna har inte låtit vänta på sig. Responsen har varit mycket positiv på såväl hemmaplan som i utlandet. Till exempel har bandet på grund av en stor och hängiven publik i Australien, uppträtt mycket på denna varma kontinent. År 2012 prisades de med titeln ”most promising up-and-coming band” vid Melbourne Fresh Showcase.

Ofelia

Ofelias verkar ha ett outtalat uppdrag när hon, med sin gitarr och oförglömliga stämma, skildrar historier om riktiga människor, upplevelser och känslor som klingar ända in i själen.

Med rötterna i folk, soul och pop, blir teman som kärlek, avsked och svårmod utforskade på ett originellt sätt. Under det senaste åren har Ofelia hängivit sig åt låtskrivningskonsten. I höstas spelade hos som förband, men nu har hon fullt upp med att spela in sin debut EP som utkommer den 15 maj. På Skurupsfestivalen uppträder hon tillsammans med sina trofasta bandmedlemmar.

Miss Rei

Miss Rei är ett band med sångerskan Pille-Rite i spetsen. Pille-Rite har tidigare studerat vid Skurups folkhögskola, och det var under hennes första år på skolan som bandet bildades. Miss Rei spelar musik som innehåller inslag av jazz och groove. Bandet utlovar en riktig show full med svängiga och originella låtar. Miss Rei är en av de artister du inte får missa!

Lovisa Eklund

Lovisa Eklund, född 1984, är estradpoet, blivande bibliotekarie och författare till diktsamlingen Det här är ett CV som utkom 2012 på FEL Förlag. Lovisa har tidigare tävlat i de svenska mästerskapen i poetry slam där hon tog lagguld 2007 och individuellt brons 2009. Hon har läst vid Skurups skrivarlinje och skrivpedagoglinje.

Könsförrädare

Medlemmarna i Könsförrädare beskriver sig själva som “den bästa pungspark jag kan tänka mig”, och det är kanske den inställningen som är det bästa med bandet. Könsförrädare spelar briljant indiepop med bultande punkhjärta, som andas riot grrrr-vibbar.

Under flera år har Könsförrädare, bestående av fyra kreativa hjärnor med rötter i Norrbotten, skapat musik och fått spelningar på allt från punkhus i Haninge och Hamburg till Way Out West och Roskilde. Av alla de artister som uppträder på festivalen är Könsförrädare kanske den kaxigaste av dom alla.

Deras debutalbum ”Curse all law” vann musikkritikers hjärta och fick en nominering till Nordic Music Prize.

Issa

Bandet ISSA bildades 2013 på Högskolan för scen och musik i Göteborg och utgör en salig blandning av musiker med olika musikaliska bakgrunder. Bandets sångerska Kristina Issa bygger sin musik på melodier och harmonier och har valt att arbeta med främst folk- och improvisationsmusiker. Resultatet är en lekfull blandning av episk pop med harpa och improvisation/folk. Bandet ser låtarna som sina barn och vill att musiken ska få vara fri och fantasifull, att den ska få ha sin egen personlighet.

Debutskivan handlar mycket om att möta sina rädslor och att inte fly från samhällsproblem. Musiken som är både allvarlig och lekfull, innehåller texter som riktar en känga mot samhället och dess ideal.

Konstellation består av:
Kristina Issa – Sång, Piano och harpa
Malte Zeberg – Kontrabas
Sofia Andersson – Saxofon
Emil Blommé – Trumset
David Engvall – Trombon
Mirja Klippel – Kör

Battlecat

Komplex, hektisk, kaotisk och snygg. Så låter musiken som den nystartade gruppen Battlecat skapar. Bandet består av sju unga, ösiga improvisationsmusiker från Sverige och Danmark. Med japanska texter, skeva blåsriff, lite laser och farliga kattansikten har de skapat en atom-råttfälla som radioaktivt fångar publiken och med strålning och smärta håller alla kvar till sista låten. Utav alla artister är Battlecat bandet som verkligen sticker ut.

Beware.
 The cat is awake!

Anaye

Stockholmsbaserad rap/producent/dj-duo bestående av May Dar och Beastie skapar musik med inslag av hiphop, dancehall och electro i kombination med feministiskt influerade texter. Förbered er på att svettas i takt till deras livsmotto: Beat-makin’ – ball breakin’- and booty shakin’.

Dolly Dolores

Malmö-baserade sångerskan Dolly Dolores är singelaktuell med sin nya låt ”Dansa!” som hörs i P3 Sveriges Radio. Under några år har hennes ljudbild förändrats och hon sjunger numer på en ny dialekt, nämligen skånska. Tillsammans med sex andra personer, bjuder Dolly Dolores på gladlynt pop och själslig melankoli i en skruvad symfoni. En av många artister att se fram emot!

Allra Käraste Syster

Allra Käraste Syster är en sammansättning musiker och kompositörer ifrån Malmö. Deras viktigaste element består av färgstarka pianokomp som perfekt kompletterar sångerskans röst som påminner om en kombination av Björk, Robyn och Tori Amos. Stora mäktiga klanger sammanvävs med skitiga trumsounds, smäktande trumpetsolon och djupa stråklinjer som omfamnar lyssnaren i en atmosfärisk ljudbild.

Bandets debutsingel Shaking Hands släpptes på Spotify, iTunes och Soundcloud den 3 februari i år. Hela EPn släpps fysiskt i maj vilket de firar med en releasefest i Malmö.

Bandet består av:
Andrea Hatanmaa – Sång
Elllen Pettersson – Flygelhorn
Ylva Almcrantz – Piano
Joakim Lissmyr – Kontrabas
Liam Amner – Trummor

Musiken är skriven av Ylva Almcrantz och Andrea Hatanmaa.

Artister att se fram emot under Skurupsfestivalen