Festivaler

Guide inför sommarens festivaler

Festivaler hör sommaren till. Utbudet av festivaler är stort, och det kan vara svårt att navigera sig fram i Sveriges festival djungel. Vi har därför tagit fram en guide som listar några av de hetaste svenska musikarrangemangen du inte vill missa!

1. Way Out West

Way Out West är ett tre dagars arrangemang som årligen hålls i Slottsskogen i Göteborg under augustimånad.  Way Out West hör till de största festivalerna och inkluderar musikartister inom genrer såsom pop, elektronisk musik och hiphop.

Utöver musik, inkluderar festivalen även andra kulturinslag såsom film, graffiti, poesi, spel och konst. Den klubbsugne har även Stay Out West att se fram emot. Arrangören har nämligen förlängt festivalen genom införandet av klubbkonceptet som bjuder till flera spelningar på klubbar runt om i Göteborg.

2. Summerburst

Den som älskar housemusik lär inte vilja missa denna musikhändelse. Summerburst är nämligen en festival dedikerad elektronisk musik, och har för vana att boka housegudar såsom David Guetta, Avicii och Diplo. Summerburst är utan tvekan årets stora housefest.

Summerburst började som ett endagsevenemang i Stockholm Stadion, men har sedan starten 2011 växt till att bli ett två dagar långt arrangemang. Festivalen är numer belägen på Gärdet i Stockholm samt Nya Ullevi i Göteborg.

3. Peace & Love

Peace & Love är festivalen med det tydliga budskapet om mångfald, gemenskap och rättvisa. Festivalens engagemang i miljö- och jämställdhetsfrågor reflekteras i artistbokningarna såväl som i menyerna, och har sedan starten år 1999 växt sig till att bli en riktig publikfavorit.

Festivalen äger rum i Borlänge, men flera tillställningar har tidigare utförts utomlands i länder såsom Kuba, USA och Chile. Artister som uppträtt på Peace & Love inkluderar Bob Dylan, Jay-Z, Sex Pistols, Håkan Hellström och Patti Smith.

4. Into the Valley

Into the Valley är festivalen med det kanske vackraste festivalområdet av dom alla. Den två dagar långa musikfesten är nämligen belägen i det gamla kalkstensbrottet Dalhalla utanför Rättvik i Dalarna. Into the Valley är tillägnad elektronisk musik och tillhandahåller bokningar bestående av heta namn inom techno- och housescenen.

Into The Valley hör till de nyare festivalerna då festivalen grundades år 2015. Debutåret bjöd på bokningar såsom Axel Boman, Four Tet och John Talbot.

5. Bråvalla festival

Bråvalla festival hör till Sveriges mest besökta festival med omkring 50 000 besökare. Festivalen pågår under tre dagar i Bråvalla, Norrköping och bjuder på såväl internationella som nationella musikartister. Denna publiksuccé till festival grundandes år 2013 och arrangeras av FKP Scorpio som även anordnar festivaler såsom Where’s the Music? Och Getaway Rock Festival.

Sommar innebär härliga festivaler