Tips på hur du maximerar din festivalupplevlese

8 överlevnadstips inför festivalen

Med sommaren på ingång, börjar det bli dags att förbereda sig inför kommande musikfestivaler som äger rum runt om i Sverige. Leriga festivaldagar fulla med konsertupplevelser ute i det fria, dagslånga fester och tältande under bar himmel kräver planering och prioritering för att du ska få ut det mesta av upplevelsen och undvika onödigt krångel. Här ger vi dig 8 konkreta tips på hur du överlever din första musikfestival!

Tips nr. 1: Skydda din hy

Tänk på att alltid använda solskyddsfaktor (helst från SPF30 och uppåt) och att smörja på ett nytt lager varannan timme. En smärtsam solbränna kan förstöra festivalupplevelsen, och i värsta fall ha en förödande påverkan på din hud. Ett tips är därför att använda keps eller annan huvudbonad som är täckande och skyddar dig mot solens strålar.

Tips nr. 2: Drick mycket vatten

Att hålla sig dehydratiserad är en viktig förutsättning för att du ska orka med alla aktiviteter och festligheter som medföljer musikfestivaler. Långa dagar ute i solen gör dig extra känslig, liksom alkoholkonsumtion som har en uttorkande effekt. Se till att dricka mycket vatten och att alltid ha en påfylld vattenflaska med dig!

Tips nr. 3: Ta med dig lämpliga hygienartiklar

Musikfestivaler är inte alltid så glamorösa. Duschtillfällena är ofta få och korta vilket förutsätter att du inte har något emot att få lite lort under naglarna. En god idé är att ta med hygienartiklar hemifrån såsom våtservetter, toalettpapper och handsprit. Speciellt med tanke på att det inte alltid finns tillgång till rinnande vatten på festivaler.

Tips nr. 4: Sov mycket

Att sova under festivalförhållanden är en utmaning. Utomhusmiljön, festligheterna och ljuden runt omkring utgör inga ideala förutsättningar för sömn, vilket är nödvändigt för att orka med festivalhelgens olika aktiviteter. Att ta vilopauser under dagen rekommenderas därför för att kompensera för utebliven sömn. Planera dagarna och dina vilopauser för att orka med resten av helgen, och samtidigt inte missa dina favoritartister.

Tips nr. 5: Lämna värdefulla ägodelar hemma

En bra tumregel vid festivalbesök är att inte ta med värdesaker du är rädd att bli av med. Risken för stöld är stor, och utomhusförhållandena gör dessutom att dina ägodelar kan exponeras för regn, sol och lera. Lämna därför dina värdefulla ägodelar hemma, och packa endast ner det allra nödvändigaste.

Tips nr. 6: Ta med egen bärbar mobilladdare

Det är alltid klokt att ha med en bärbar mobilladdare i väskan var du än går, speciellt under festivaler. Det är lätt hänt att mobilen snabbt laddar ur på grund av allt dokumenterande av aktiviteter och händelser som pågår under festivaler. Mobilen blir dessutom ett extra viktigt redskap då det är lätt att gå vilse eller tappa bort vänner i folkmyllret. Se därför till att alltid ha mobilen laddad och att ha med dig en mobilladdare.

Tips nr. 7: Ha på dig bekväma skor

Musikfestivaler innebär mycket stående (konserter och köer bland annat) vilket gör ett par bekväma skor till ett måste. Ta med dig skor med en tjock och platt sula som du kan gå längre sträckor i utan att få ont. Lämna skor du är rädd om hemma, då risken för smuts är stor.

Tips nr. 8: Ta med paraply

Förhoppningsvis kommer din festivalupplevelse förgyllas med sol och vackert väder, men det är bra att vara förberedd ifall det skulle börja regna. Packa därför ned ett paraply, en regnjacka samt plastpåsar att linda in skorna med, för att förhindra dåligt väder förstöra din helg!

Tips på hur du planerar din festivalvistelse